Tuesday, March 16, 2010

KELALAIAN MEMBAWA KEBAKARAN


PADAH BERMAIN API.....

16.03.2010 JAM 3.45 PTG..... " HELLO.. ENCIK, ADA KEBAKARAN DI TAMAN SEMARAK, POKOK ASSAM, MINTA TOLONG DATANG YEK...". PANGGILAN SEORANG PENDUDUK TAMAN KEPADA PENULIS.... "AIK.. TAKKAN ADA KEBAKARAN PUN TELEFON ORG KEMAS." TERDETIK DI HATI PENULIS..

TERGOPOH-GAPAHLAH PENULIS SAMPAI JUGAK DI TEMPAT KEJADIAN. MEMANG BENAR ADA KEBAKARAN. PIHAK BOMBA BARU SAHAJA SELESAI MEMADAMKAN API MANAKALA PIHAK TNB SEDANG MEMOTONG ELEKTRIK BAGI MENGELAKKAN SEBARANG KEMUNGKINAN LITAR PINTAS.


SUASANA PILU DILALUI TUAN RUMAH IAITU EN. MANJA KERANA SEMUANYA HANGUS DI DALAM KEBAKARAN SEBENTAR TADI. BELIAU BERASA BERSALAH KERANA MENINGGALKAN ANAK-ANAKNYA DI RUMAH TANPA PENGAWASAN YANG MANA HAMPIR MERAGUT NYAWA ANAK-ANAKNYA. SEDANGKAN ANAK-ANAKNYA LEKA BERMAIN MANCIS API.


PENULIS DIDATANGI PANGGILAN DARIPADA DATO' KETUA BAHAGIAN UMNO TAIPING, DATO' SHALIMIN BERTANYAKAN KEADAAN SEMASA DI LOKASI KEBAKARAN DAN AKAN MENGHANTAR WAKIL UNTUK MENEMUI EN. MANJA SEBENTAR LAGI DAN MOHON MINTA DIPANJANGKAN KEPADA JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT.


PENULIS TERUS SAHAJA MENEFON EN. ZAMRI, PEGAWAI JKM YANG JUGA BERJANJI MENGHANTAR WAKIL SEBENTAR LAGI. TAK SAMPAI 20 MINIT, PEGAWAI JKM PUN SAMPAI. PENULIS PUN MULA BEREDAR PADA JAM HAMPIR PUKUL 5.45 PTG.

ITULAH TUGAS DAN KISAH YANG DILALUI OLEH ORANG KEMAS. DAH MACAM PEGAWAI DAERAH. BILA PANGGIL JER TOK KETUA KAMPUNG, SEKALI2 DGN ORG KEMAS PUN DIPANGGILNYA.... TAKPALAH.. TUGAS TETAP TUGAS... TANGGUNGJAWAB TETAP TANGGUNGJAWAB... RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN....


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails